Az oxigénről

Az emberi test csak három percig képes életben maradni oxigén nélkül.
O kiseoniku

Az oxigéntartalom a tiszta levegőben 21%-os. Az oxigén szükséges minden szerves élőlény életben maradásához. Az oxigén a sejtanyagcsere során kulcsfontosságú szerepet játszik az energiatermelésben és ennek következményeképp nélkülözhetetlen az élet fenntartásához.

Az oxigén az élet lehelete, az élet univerzális üzemanyaga és energiája. Nem szabad elfelednünk, hogy az emberi test csupán három percig képes életben maradni oxigén nélkül. Az oxigén jótékony hatást gyakorol a szervezet immunrendszerére is. Az oxigéntartalom kihat a bőrre is, vagyis a bőr kinézetére és színére. A sejtek oxigénszintjének növekedése hosszútávon pozitívan hat az egészségre.

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) egy olyan kezelés, amely során a páciensek 100%-os oxigént lélegeznek be, olyan nyomás alatt, mintha a tenger szintjétől mélyebben lennének. Az oxigén belégzésével, megnövekedett nyomás alatt, megnövelhetjük a testünk bíróképességének a határait, a fizikai erőnket és hozzájárulhatunk sportsérülések után a gyorsabb és hatékonyabb felépüléshez.

Az oxigén, amely hiperbár feltételek mellett, oldódott a plazmában a vörösvérsejtekkel (amik normális légzés során a fő oxigénhordozók) ellentétben a legtávolabbi sejtekhez is eljut, ahova a vörösvérsejtek a méretük és rugalmatlanságuk miatt nem tudnak.  

Mivel az oxigén hiánya végzetes a szervezet minden sejtjére, a hiperbár oxigént gyógyszerként alkalmazzák, és az a feladata, hogy ezeket a zavarokat kijavítsa, amely feladatnak eleget is tesz a vérben oldódott magas oxigén értékek segítségével, amikor 100%-os koncentrációjú oxigént lélegzünk be  1,5-től 3-ig terjedő ATA nyomás alatt.

Az oxigén megnövekedett nyomás alatt a hiperbár kamrában, lehetővé teszi, hogy a tüdő tízszer több oxigént gyűjtsön össze, mint a normális nyomás alatti légzés során. A sejtek oxigénszintjének növekedése hosszútávon pozitívan hat az egészségre.

Az oxigénterápia a hiperbár kamrában olyan személyeknek is javasolt, akik meg szeretnék őrizni a fiatal külsejüket, vitalitásukat vagy csak javítani akarnak az egészségi állapotukon. Az oxigénszint növelésével a szervezetben lassulnak az öregedési folyamat állomásai.

A kamrában történő kezelés egyik előnye a sok közül, az a tény, hogy az oxigén megnövelt szintje, nyomást gyakorolva a véredényekre, erőteljesen hat a duzzanatok lappadására. Továbbá, felgyorsítja a csontok és a porcok összekötését, ami különösen kedvező sportsérülések esetén.

A gyorsabb felépülés lélegzete

Egyeztessen nálunk időpontot és látogasson meg minket a Szabadkai Közkórház keretein belül!

Vegye fel velünk a kapcsolatot