Rólunk

A Szabadkai Hiperbár Centrum
O nama

A Szabadkai Hiperbár Centrum (SZHBC) az első és egyedi hiperbár központ Vajdaságban, amely több férőhelyes hiperbár kamrával rendelkezik és a főtevékenységét a túlnyomás-orvoslás területén folytatja.

A hiperbár oxigénterápia (HBOT) több férőhelyes hiperbár kamrában zajlik egészségügyi szakszemélyzet felügyelete mellett. A kezelés típusát és hosszát egyénre és problémára szabottan állapítjuk meg, miután tisztáztuk a páciens egészségi állapotát.

A HBOT menetét a Szabadkai Hiperbár Centrum (SZHBC) egészségügyi-műszaki személyzete biztosítja, akiknek a tagjai hiperbár szakorvosok és sebészek, ápolók és technikusok.  A terápia során a páciensről egy egész csapat gondoskodik: egy szakképzett kísérőszemély (szakkísérő), aki a terápia során jelen van a kamrában, hogy bármilyen kérdés, probléma esetén a páciensek segítségére legyen, operációs munkatárs a kezelőpultnál, aki a kamerán keresztül figyeli a pácienseket és aki állandó kommunikációban áll a szakkísérővel, orvos, aki minden pillanatban elérhető tanácsadás céljából és aki a szükség esetén a terápia közben is bemehet a kamrába.

Az orvosok képezik a  Szabadkai Hiperbár Centrum (SZHBC) egészségügyi csoport alapját. Miután betekintést nyert a páciens kórtörténetébe és az állapotfelmérés is megtörtént, az orvos dönt a páciens kezeléséről és terápiájáról és ő tekinthető felelősnek a HBOT lefolytatásáért. A pácienseknél, akik krónikusan nem gyógyuló sebektől szenvednek, az orvosok folytonosan követik a seb állapotát, míg a sebet naponta ellátják és átkötik.  Emellett, az orvos dönthet más kiegészítő terápiák bevonásáról, valamint más orvosi szakvélemény kikéréséről is, ha ezt szükségesnek véli.

Az ápolók/technikusok szerepe a Szabadkai Hiperbár Centrumban (SZHBC) való tartózkodásának minden fázisát felöleli – attól kezdve, hogy belépett a Szabadkai Hiperbár Centrum helyiségeibe, egészen a Centrumból való távozásának a pillanatáig. Az ápolók/technikusok készítik fel a pácienseket a terápiára, az ellenőrzés során segítenek az orvosoknak, a kötözőben átkötik a sebeket orvosi felügyelet mellett, míg az előkészületek során vérnyomást és vércukorszintet mérnek a pácienseknek és figyelmeztetik az orvost, ha valamelyik paraméter eltér a megszokott értékektől.

Ezen felül is, az ápolók/technikusok a páciens szakkísérőjének a szerepét töltik be a kamrában, a HBOT ideje alatt. Ebben a szerepben létfontosságúnak tartjuk az ő képességüket, hogy a páciens különböző igényeit felismerjék és segítséget nyújtsanak a páciensnek. Éppen ez a képességük gyakorol pozitív hatást az igazán különleges hiperbár oxigénterápia lefolytatására és megkönnyíti, csökkenti vagy háttérbe szorítja a páciens szubjektív problémáit, amelyeket a páciens magában hordozhat a gyógykezelés során.

Amikor a szakkísérő szerepét töltik be a kamrában, az ápoló/technikus kötelezettségei a hiperbár terápia közvetlen megkezdésére és menetére vonatkozólag a következők: felügyelni a kamrába nem engedélyezett anyagok és tárgyak bevitelére vonatkozó tilalom betartását; felmérni hogy a páciens öltözéke és külseje megfelelő-e; megadni a pácienseknek az utasításokat a nyomáskiegyenlítés során; kommunikálni a kezelőpultnál lévő operációs munkatárssal, ha a nyomásnövelés ideje alatt, meg kell változtatni a terápia menetét; a hiperbár oxigénterápia ideje alatt folyamatosan megfigyelés alatt tartani a pácienseket; felhelyezni és leszedni a maszkokat; ápolni a beteget olyan helyzetekben, amelyek általában felmerülnek a HBOT során és leküzdeni a kezelés során már megszokott problémákat.

A kamratechnikus – operációs munkatárs az a személy, aki a kezelés menetének műszaki biztonságáért felel. Ő, egyrészt, irányítja a megnövekedett nyomás alatt kivitelezendő oxigénterápiához használt specifikus készüléket, másrészt viszont, a kezelőpultnál kamerán keresztül figyeli a terápiában részesülő pácienseket a kamrában, hogy egy esetleges rosszullétet rögtön, már az elején kezelni tudjanak.

A gyorsabb felépülés lélegzete

Egyeztessen nálunk időpontot és látogasson meg minket a Szabadkai Közkórház keretein belül!

Vegye fel velünk a kapcsolatot