Šta možete očekivati prilikom hiperbarične terapije kiseonikom?

Šta možete očekivati prilikom hiperbarične terapije kiseonikom?

Hiperbarična terapija kiseonikom se sprovodi ambulantno i ne zahteva hospitalizaciju. Ukoliko ste već hospitalizovani i potrebna vam je hiperbarična terapija kiseonikom, to će zahtevati medicinski tranport do naše ustanove.

Naša ustanova posjeduje višemesnu hiperbaričnu komoru koja ima izgled velike prostorije, gde se kiseonik udiše putem maske postavljene na vaše lice.

Tokom hiperbarične terapije kiseonikom, atmosferski pritisak u komori je dva do tri puta povišen u odnosu na normalne vrednosti. Povišen atmosferski pritisak će stvoriti privremeni osećaj začepljenosti ušiju - slično kao prilikom penjanja na planinu ili prilikom vožnje avionom. Ovaj osećaj prestaje zevanjem ili gutanjem pljuvačke.

Za većinu stanja, terapija traje približno oko dva sata, a prilikom terapije ste pod direktnim nadzorom vašeg zdravstvenog tima. Nakon terapije možete osetiti blagi umor ili osećaj gladi, koji ne utiče na vaše svakodnevne aktivnosti.

Zašto nam uopšte treba hiperbarična terapija kiseonikom? Šta ona nudi bolesnima?

Veliki broj oboljenja i stanja na svojoj osnovi imaju nedostatak kiseonika - hipoksije - uzrokovane različitim mehanizmima. Bilo da se radi o primarnom uzroku bolesti ili njenim posledicama, neophodno je otkloniti ovaj nedostatak, tako da stanice tkiva mogu preživeti i ponovo uspostaviti normalne funkcije. Kako je nedostatak kiseonika opasan za svaku ćeliju, jasno je odakle je veliko interesovanje i veoma široka primenljivost hiperbaričnog kiseonika kao leka.

Dah bržeg oporavka

Zakažite svoj termin i posetite nas u krugu Opšte bolnice!

Kontaktirajte nas