Uputstva

Uputstva

Da biste se što bolje pripremili za hiperbaričnu terapiju kiseonikom koju ćete primiti u našoj Specijalnoj bolnici, ljubazno Vas molimo da pažljivo pročitate sledeća UPUTSTVA:

  1. Višemesna hiperbarična komora omogućava da nekoliko pacijenata bude tretirano istovremeno. Predkomora omogućava da se bude u kontaktu sa spoljašnjim prostorom u svakom trenutku i omogućava ulazak i izlazak ljudi i unošenje i iznošenje predmeta. Interfon i TV kamera su konstantno uključeni tako da lekari Specijalne bolnice, medicinske sestre i tehničko osoblje, znaju u svakom trenutku šta se dešava u unutrašnjosti komore. Sa pacijentima je tokom svakog  tretmana u komori prisutan pratilac.
  2. Nemojte ni u kom slučaju unositi sledeće predmete u komoru: satove (osim ronilačkih); bilo koji predmet koji radi na baterije: mobilne telefone, pejdžere, slušne aparate, mini plejere, tranzistore, igračke (posebno one koje varniče), ručne lampe; bilo koji pribor za pušenje: upaljače, šibice, cigarete, cigare; bilo kakvu hartiju: novine, knjige, listove, papirne maramice, lična dokumenta, papirni novac; olovke: naliv-pera, hemijske olovke; bilo kakve drvene predmete; bilo kakve plastične predmete; bilo kakve zatvorene bočice; dodatne garderobne predmete od sintetičkih ili vunenih materijala. Kao dodatnu sigurnosnu proceduru, savetujemo Vam da sve ne-nužne lične stvari ostavite van komore.
  3. Savetujemo Vam da nosite pamučnu odeću, izbegnite sintetičke materijale, ako je ikako moguće. Odeća treba da bude čista i obavezno bez masnih mrlja i ostataka parfema. Nemojte pre tretmana koristiti sledeće: bilo koju vrstu šminke (osim trajne), losione, sprejeve za kožu ili kosu, parfeme ili dezodoranse na bazi alkohola i isparljivih etarskih ulja; materijale na bazi ulja: glicerin, vazelin, kozmetičke kreme, na bilo kom delu tela, a pogotovu na rukama, licu, glavi i vratu. Koža, kosa, usna duplja i nokti treba da Vam budu čisti.

Kako pritisak unutar komore bude rastao, primetićete da imate osećaj da su Vam uši blokirane. Da biste se oslobodili ovog osećaja, stisnite nos čvrsto, zatvorite usta i dunite snažno u nos, dok Vam se uši ne adaptiraju, a pritisak izjednači. Ako Vam to ne uspe, recite to prisutnom pratiocu i kompresija će biti zaustavljena. Dunite snažno u nos. Pokušavajte sve dok ne uspete da izjednačite pritisak. Pažljivo slušajte i sledite uputstva pratioca. Tokom procesa kompresije, temperatura unutar komore će porasti za nekoliko stepeni. Stabilizovaće se kada se dostigne željeni nivo pritiska. Masku za kiseonik će Vam postaviti pratilac. Efikasnost hiperbaričnog tretmana kiseonikom zavisi i od Vašeg ritma disanja. Skoncentrišite se na to i trudite se da dišete normalno, spontano i bez forsiranja. Nemojte razgovarati sa ostalim pacijentima. Kada Vas operater komore obavesti da je Vaš HBOT tretman završen, pratilac će Vam skinuti masku. Kako pritisak bude opadao, temperatura u komori će padati i može se dogoditi da se pojavi magla. To je kondenzat koji se javlja kada je u komori povećana vlažnost i potpuno je normalno.

Dah bržeg oporavka

Zakažite svoj termin i posetite nas u krugu Opšte bolnice!

Kontaktirajte nas